Magyarország Európa nyolcadik kerülete – Interjú Mann Dániellel

Duke interjúk

A Duke of Budapest mostantól új sorozatot indít, és hetente beszélget a főváros legérdekesebb személyiségeivel – mi másról, mint kedvenc fővárosunkról – Budapestről. A sorozatot Mann Dániellel kezdjük, aki évek óta meghatározó alakja a nyolcadik kerületi közösségnek – a Grund megálmodójával, felépítőjével és működtetőjével!

Mann Dániel a nyolcadik kerületi Grundon

Mann Dániel | A Grund

„A nyolcadik kerület nagyon kifejező része a fővárosnak, és ezen belül számomra a legfontosabb épület, ami segít megérteni a dolgokat, az a Keleti Pályaudvar. ez a kerület az első lépés a városba, ha valahonnan Keletről jössz …az Alföldről, Erdélyből, Ukrajnából, Szabolcsból… szóval ez egy bazinagy gyűjtő. Budapest nagyon fiatal város, így a nyolcadik kerület is nagyon fiatal kerület – nyilván nem Amerikához képest, hanem a nagy veretes európai lakóhelyekhez viszonyítva. Itt a fiatalsággal együtt járó szegénységnek, a nincstelenségnek rengeteg árnyalata fellelhető. Egy budai kertes házban élő embert  egy sajátos pufferzóna vesz körbe, ami egyúttal le is választja arról, hogy mi van. Ő még nincs a város szövetében, még mindig egyfajta belterületen van a saját maga birtokán, mikor először kilép. Mire kiér az utcára, már a belvároshoz nehezen kapcsolódó sebessége lesz. Mikor mi arrafelé laktunk, talán ezért is láttam azt, hogy ott nem nagyon köszönnek, barátkoznak az emberek. Az, hogy mennyire választódik el egyik ember a másiktól gyakorlatilag egy vonalvastagsági probléma. Itt például az is nagyon jó, hogy anélkül tudtunk leülni beszélgetni, hogy neked nagyon sokat kellett volna utaznod, tehát nagyon leszűkülnek azok a távolságok, amik két ember között lehetnek.

Magyarország Remix

Két itteni ember bárhol lakik, ha lemennek az utcára az olyan nekik, mintha egy közös kertbe lépnének be. Azonnal közük lesz egymáshoz. Számomra nagyon izgalmas lehetőség az, hogy sehol nincs ennyi lehetőség jónak lenni, mint itt a városban. Lépten-nyomon szembe jön veled az élet, és válaszokat vár tőled – ezért itt sok minden megtörténhet. Magas az akciós potenciál – Budapestnek ez a sokszínűsége, főleg itt a nyolcadik kerületben, ahol a légkör nem a tehetősségtől nehéz,  hanem a nincstelenségéből adódó derűs nyitottsággal érdeklődik irántad,  valahogy megtanított minket arra, hogy úgy tudjunk egy kódot fejteni, hogy az a másik számára is érthető legyen. Úgy tudnak élni itt évtizedek óta egymás mellett iszonyúan különböző emberek, ahogyan azt az egész országunkban kéne, békében. Ha egy kémcsőben összerázod az egészet, ha csinálnánk egy Magyarország remixet, akkor az olyan lesz, mint a 8. kerület maga. Ha a Palotanegyedet, a Tisztviselőtelepet, vagy a külön identitással rendelkező Leonardo da Vinci utcát beteszed egy turmixgépbe, megkapod Magyarországot. Tágabb kontextusból nézve érdemes megnézni, hol vannak Európában a magyarok. Simán mondhatjuk, hogy Magyarország Európa nyolcadik kerülete.

fotó és riport: Honfi Anna

Vélemény, hozzászólás?